2011. december 30., péntek

Ahogy ígértem...

... készítettem egy kis összeállítást újrahasznosított karácsonyi dekorációkból. Rengeteg eredeti ötlettel találkoztam, ez most tényleg csak egy kis szelet abból, amit a szemem látott magyar és külhoni oldalakon. A közös játékunk kapcsán - aminek a képeit továbbra is elérhetitek a blogom ADVENTI játék aloldalán -,  eljutottam számtalan felfedezésre váró blogba:-) Többen kérdeztétek, hogy a véleményem szerint, mi tartozik az újrahasznosítás tárgykörébe? Azt gondolom, hogy ez egy nagyon tág és kreativitásra ösztönző terület, így semmiképp nem szorítanám keretek közé:-) Számomra éppen az benne a vonzó, hogy lehetőséget ad a SEMMI-ből a VALAMI-nek való megszületésére. Szükségeltetik hozzá egy icipici elhivatottság, de leginkább egy szemszög váltás, avagy nézzük a dolgokat, tárgyakat más szemmel. Nekem beletartozik mindaz a tárgyalkotás, ami haszontalan dolgokat hasznossá varázsol, vagy csak egyszerűen  a világ szemétdombját apasztja, de éppen úgy idesorolom a természet kincseiből való alkotást. És még ennél is tovább megyek, mert mindezt egy energetikai állapotként is szemlélhetjük, ami a többletet és a hiányt  igyekszik egyensúlyba hozni. Mondok egy példát, hogy érthető legyen: ha nekem van mondjuk egy-két doboznyi olyan régen vásárolt, bontásból származó, innen-onnan kapott fonalam, amiből összetétele vagy csak egyszerűen a színe miatt ma már nem kötnék/horgolnék, akkor az ebből való barkácsolás számomra újrahasznosítás, mivel egy többletet fogyasztok. Ha valaki látván ugyanezt az öletet elszalad több ezer forintos fonalat beszerezni, no ezt már nem gondolnám annak:-) Egy kicsit a józan paraszti észhez tudom hasonlítani ami egybe fricska a fogyasztói társadalomnak:-) Néhány posztban tettem már utalást, mikor valami éppen elfogy, nincs, hiányát érezzük... ilyenkor a kényszer visz rá bennünket, hogy más szemmel nézzünk körül mikrokörnyezetünkben. Nekem a legjobb ötleteim egytől-egyig így születtek. Persze mindenki a hozzá közel álló anyagok terén kutakodik először, de aztán látva mások alkotó energiáinak formába öntését a horizont egyre szélesedik. Ha már így esett és górcső alá került ez a téma, kívánom, hogy 2012-ben szenteljünk még nagyobb figyelmet az újrahasznosításnak ... nálam szerepel a TOP10-es listán, amit összeírtam magamnak a jövő esztendőre ... bár itt a hangsúly az összeíráson inkább, mint a recyclinghez való vonzódáson van:-)















Amint látjátok az újrahasznosítós válogatásom textilmentesre sikeredett:-)

5 megjegyzés:

batorba írta...

"Kívül, belül maradjon
Békében az ország;
A vásárra menőket
Sehol ki ne fosszák.
Béke legyen a háznál
És a szívredőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben."
Arany János
Boldog új évet kívánok!

horimarika írta...

Drága Colette! Nagyon jól megfogalmaztad az újrahasznosítást! És igazán remek ötleteket hoztál példaként. Gratulálok. És persze kívánom, hogy a következő év nagyon boldogan, egészségben és örömteli alkotással teljen!

csevi írta...

Az újrahasznosításnak jövőre nagy vízhangja lesz. Már csak azért is mert egyre kevesebbet fog érni a pénzünk, de a megszokott minőséget nem akarjuk letenni a művészet körében. Mostanság én is próbálom beadni az iskolába, hogy vezessék be a újrahasznosítást a manuális képességek terén, lévén, hogy az eredeti tantárgyakat nehéz már tartani, az évek óta állóvízként pénzelt kézművesség területén. Az újra hasznosítás meg minimalizálhatja a költségeket. Javaslom, hogy csinálj egy másik blogot vagy a blogodban egy új ablakot ami kifejezetten az újrahasznosításról szól.
Persze ha van rá kapaszításod.

Addig viszont Kívánok:
BOLDOG ÚJ ÉVET!

Colette írta...

Köszönöm batorba a versikét... BÚÉK neked!

Horimarika köszönöm, így legyen és kívánom neked is a legjobbakat!

Csevi, nagyon jó a meglátás az iskolára és a blogolásom hova továbbja tekintetében is:-)
Eddig sem vetettem el az újrahasznosítást... de valóban szélesebb körű folytatásban reménykedem:-) Köszönöm a biztatást! BÚÉK!

Szabó Zsófia írta...

Kedves Colette! Örömmel látom a köleskoszorúmat az újrahasznosított "polcodon". Köszönöm! Az embert rengeteg olyan tárgy veszi körül, ami kiabál, hogy új életre keljen. Várom a további felfedezéseidet! Nagyon boldog új esztendőt, és sok, hűséges vásárlót kívánok neked! Szeretettel, Zsófi :o)